Valikko
Valikko

Jaakko Autere

Ohjaaja


Puotilan asumisyksikössä helmikuussa 2021 aloittanut ohjaaja Jaakko Autere on erityisen innostunut uuden työpaikkansa ratkaisukeskeisestä ilmapiiristä. “Jos asiakkaan kanssa on ongelmia, niin viikon jälkeen ei laiteta hanskoja tiskiin ja tuhahdeta, että tästä ei tule yhtään mitään,” Autere kertoo ja jatkaa: “Puotilan asumisyksikössä virstanpylväs asetetaan vaikka 2-3 kuukauden päähän ja arvioidaan sitten tilanne uudestaan.”

Lähihoitajaksi vuonna 2019 valmistunut Autere on kahden vuoden aikana päässyt tutustumaan monenlaisiin sosiaali- ja terveysalan töihin ja työyhteisöihin. Uuden työyhteisönsä Autere kokee omakseen, ja pitää ilmapiiriä avoimena ja luottamuksellisena. “Työyhteisössä asioita mietitään demokraattisesti eikä kenenkään työntekijän sana mene toisen sanan yli,” Autere toteaa ja kertoo pitävänsä sitä terveen työyhteisön merkkinä.

Autere on vaikuttunut uusien kollegoidensa ammattitaidosta ja työotteesta. “Koen, että meillä Autismisäätiöllä tuotetaan korkeatasoisia asumispalveluita ja ammattitaitoisia työntekijöitä on paljon,” Autere pohtii ja lisää: “Täällä ratkotaan asiakkaiden asioita, ja mennään ratkaisukeskeisesti asiakkaiden kanssa eteenpäin. Työn merkityksellisyys syntyy siitä, kun pääsee näkemään oman työn tulokset asiakkaiden elämänlaadun kohentuessa.”

Autismisäätiö viehättää Auteretta työnantajana, sillä asiakastyön käytänteet vastaavat Autereen arvoja. “Ratkaisukeskeisyys on hoitotyön A ja O sekä onnistumisen edellytys. Jos ongelmia ei ajatella tapauskohtaisesti ja ratkaisukeskeisesti, niin ei pystytä hoitamaan ihmisiä tuloksellisesti,” Autere summaa. Autereen lähihoitajana kohtaamat sosiaalialan varjopuolet, kuten kyynisyys ja motivaation puute, eivät näy Autismisäätiöllä.

Autere suhtautuu työhönsä kehittävällä työotteella ja kertoo olevansa positiivisesti yllättynyt Autismisäätiön laajasta koulutustarjonnasta, joka mahdollistaa ammatillisen kasvun. “Koen sen olevan tosi siistiä, että kouluttautuminen sisällytetään työn tekemiseen ja työaikaan,” Autere myhäilee. Kattava ja työaikaan sisältyvä koulutus osoittaa Autereen mielestä, että Autismisäätiöllä pyritään vahvasti eteenpäin eikä sammaloiduta.

“Autismisäätiö on työnantaja, joka tarjoaa enemmän mahdollisuuksia niille sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille, jotka oikeasti haluavat keskittyä ratkaisukeskeiseen lähestymistapaan,” Autere arvioi. Parhaana asiana nykyisessä työssään Autere kokee vaihtelevuuden ja sen, että pääsee tekemään aidosti ihmisten kanssa töitä. “Kahta samanlaista päivää ei tässä työssä ole,” Autere kertoo tyytyväisenä.