Valikko
Valikko

Venla Björn ja Viivi Junnila

Kesäsijaiset


Kesätyö Autismisäätiöllä: ”Tässä työssä parasta on ihanat kohtaamiset asukkaiden ja työntekijöiden kanssa. Monet sellaiset jää mieleen pitkäksikin aikaa.”

Venla Björn (kuvassa vasemmalla) on kolmannen vuoden sosionomiopiskelija, joka työskenteli kesän Huvilinnan asumisyksikössä Espoossa. Sosionomiopinnot antavat hyvät valmiudet työskennellä erilaisten asiakasryhmien parissa ja autismityö olikin Venlalle uusi kokemus. ”On ollut todella opettavaista ja antoisaa”, sanoo Venla. Jokainen asukas on oma yksilönsä, omanlaisine tarpeineen. Työtä oppii parhaiten seuraamalla työkavereita ja heidän toimintatapojaan. Venlan unelma on työskennellä koulukuraattorina joskus tulevaisuudessa.

Myös Viivi Junnola (kuvassa oikealla) on työskennellyt kesän Huvilinnassa. Viivi opiskelee yhteisöpedagogiikkaa. Työ autismin parissa oli hänelle tuttua ennestään, mutta kokemus asumisen puolella oli uusi. ”Tykkään työskennellä autismikirjon henkilöiden kanssa, se on niin palkitsevaa”, kertoo Viivi. Vaihtoehtoiset kommunikaatiomenetelmät kiinnostavat, ja syksyllä alkaakin viittomakielen kurssi kesätyön innoittamana.

Huvilinnassa päivän struktuuri on sama, mutta ohjelma vaihtelee asukkaiden toiveiden mukaisesti. ”Tämä on heidän kotinsa, eikä täällä ole tarkkaa kellotettua ohjelmaa, vaan mennään kaikkien fiiliksien mukaan”, kertoo Viivi. ”Rentoa meininkiä!”. Asukkaita tuetaan päivittäisissä toiminnoissa, ja päiviin sisältyy ulkoilua, johon kaikki halukkaat saavat osallistua. Mutta jos haluaa ottaa rennosti omassa huoneessaan tai vaikka pelata jotain peliä niin sekin on okei. ”Retkiä on ollut paljon, mikä yllätti positiivisesti”, jatkaa Venla. Huvilinna onkin keskeisellä paikalla Säterissä lähellä kauppakeskuksen laajaa palvelutarjontaa ja luontoa. Retkiä on ollut kaikenlaisia aina jäätelökioskilla käynneistä taidenäyttelyihin. ”Asukkaat saavat esittää toiveita, ja me toteutamme parhaamme mukaan”, kertoo Venla.

Viivi kertoo työn sopivan sellaiselle henkilölle, joka pitää ihmisten parissa työskentelystä. Pitää olla empatiakykyinen ja yrittää tehdä arjesta mahdollisimman hyvää, koska täällä ollaan osana heidän elämäänsä. On myös tärkeää olla tiimipelaaja. Venla komppaa, ”Pitää olla rohkeutta puuttua myös hankaliin asioihin, sekä kannustaa työkavereitaan”. Joskus työhön kuuluu haastavia tilanteita, ja silloin on tärkeää keskustella avoimesti. ”Vaikka ei ole ihan varma tuntuuko tämä työ omalta jutulta niin kannattaa kokeilla.”, kehottaa Viivi. ”On ollut mahtava kesä ja olen oppinut todella paljon”.