Satu Huotari
Ohjaaja
Ohjaaja Satu Huotari työskentelee Autismisäätiön sijaispoolissa: ”Jos luulit, ettet voi saada työelämästä vain rusinoita pullasta et ole kokeillut Autismisäätiön sijaispoolia!”
”Joustavuus, vaihtelevuus sekä mahdollisuus nähdä eri yksikköjä”, vastaa ohjaaja Satu Huotari, kun häneltä kysyy mikä sijaispoolissa on parasta. Poolissa oppii tosi paljon alasta ja asiakastyöstä ja saa kehittää työtä ja viedä hyviä käytäntöjä yksiköstä toiseen. ”Jos luulit, ettet voi saada työelämästä vain rusinoita pullasta et ole kokeillut Autismisäätiön sijaispoolia!”
Satu on vammaistyöhön erikoistunut lähihoitaja sekä tuleva seksuaalineuvoja ja on työskennellyt Autismisäätiöllä tammikuusta 2019 lähtien. Hän aloitti työt Espoon ohjaus- ja valmennuspalveluiden päivätoiminnasta ja teki lisäksi vuoroja Keimolan asumisyksikössä. Kun pääkaupunkiseudun sijaispooli aloitti toimintansa syyskuussa 2019 Satu siirtyi sinne.
Pääkaupunkiseudun sijaispoolissa työskentelee tänään kuusi ohjaaja tai valmentajaa ja Tampereella neljä. Sijaispoolin työntekijät kiertävät Autismisäätiön päiväaikaisissa toiminnoissa ja asumisissa ja työskentelevät vaihtelevasti siellä, missä on tarvetta. Välillä samassa yksikössä voi olla useampia päiviä peräkkäin, välillä yksiköt vaihtelevat päivästä toiseen. Työyksikköihin ja -vuoroihin voi vaikuttaa ja toiveet huomioidaan hyvin. ”Minä en halua tehdä aamuvuoroja, eikä minun ole tarvinnut niitä tehdä”, kertoo Satu. Sijaispoolin kautta pääsee näkemään palveluiden kokonaisuutta. Mitä päivätoiminnassa tapahtuu, on iso osa asiakkaan arkea ja vaikuttaa toimintaan asumisessa, ja päinvastoin. Sitä paitsi sijaispoolissa pystyy keskittymään asiakastyöhön, eikä tarvitse tehdä lääkelistoja, patosuunnitelmia tai muuta sellaista.
Vaikka sijaispoolilaisen työ on itsenäistä, se ei kuitenkaan ole yksinäistä. Sijaispoolilaisilla on oma tiimi ja yhteinen esihenkilö. Yhteisiä tapaamisia sijaispoolilaisen kesken ei ole paljon, mutta vuosittain pidetään yhteiset TyHy-päivät ja pikkujoulut. Yksiköihin mennessä saattaa tavata muita sijaispoolilaisia ja siinä on kiva vahvistaa hyvää yhteishenkeä ja vaihtaa kuulumisia. Syksyllä on tulossa työnohjausta, koska koetaan se tähän hetkeen tarpeelliseksi. ”Kuulun tosi moneen porukkaan, koen kuuluvani kaikkiin työpaikkoihin missä olen, joka paikassa otetaan poolilaiset tosi hyvin vastaan”, sanoo Satu. Työsuhde-edut ovat samat, kun muilla Autismisäätiön työntekijöillä. Lue lisää eduista urasivuilta.
Kysymykseen kenelle työskentely sijaispoolissa sopii, Satu vastaa: ”Ihmiselle, joka haluaa kokemuksia, jolla on sopivasti seikkailuhalua, heittäytymistä ja intoa, joka haluaa kokeilla millaista, on saada vain rusinat pullasta”. Sijaispoolissa työskentelee lähihoitajia ja AMK-tasoisia sote-alan osaajia sekä täysipäiväisesti että osa-aikaisesti. Pooli sopii myös opiskelijoille, jotka haluavat tulla kokeilemaan autismityötä sekä nähdä eri yksiköitä. Työ poolissa voi hyvin yhdistää opiskeluihin.
Autismisäätiön sijaispooli toimii tänään sekä pääkaupunkiseudulla että Tampereella. Haluaisitko liittyä meidän timanttiseen tiimiimme? Meillä on rekryt auki, joten jätä hakemuksesi jo tänään!